
Heeft u een internationale, meertalige website, of bent u van plan uw website meertalig uit te breiden om buitenlandse (anderstalige) markten aan te boren? Vergeet dan zeker niet de hreflang-tag correct te installeren! Uit ons eigen WICC onderzoek blijkt dat deze technische SEO maatregel in slechts 30% van de gevallen correct wordt toegepast. Werk aan de winkel dus!
Wat is de Hreflang-tag?
De hreflang-tag (of ook wel attribuut genoemd) is een stukje code op uw website waarmee u aan Google toont welke webpagina’s op welke manier gerelateerd zijn aan elkaar.
Stel dat u eenzelfde product wil targeten op Amerikanen en op Britten, dan zult u 2 pagina’s hebben die sterk op elkaar gelijken qua inhoud. Google zou dat kunnen opvatten als duplicate content. In De basis van goede SEO: scoor beter in Google! haalden we al aan dat duplicate content - piraterij - bestraft wordt door Google. Google gaat er dan mogelijks foutief van uit dat de Britse versie duplicate content is en plaatst die lager in de zoekresultaten. Om te vermijden dat Google u ten onrechte straft, moet u op beide pagina’s aangeven dat ze gerelateerd zijn.
U vermijdt dus duplicate content met het hreflang attribuut.
Waarvoor dient de Hreflang-tag?
Behalve het voorkomen van interne duplicate content, helpt de tag Google ook om te beslissen welke taalversie het meest geschikt is voor de gebruiker. De tag maakt het crawlen en indexeren van uw website namelijk eenvoudiger voor Google en geeft aan dat er een onderscheid is tussen de Engelse versie voor de Britten en de Engelse versie voor de Amerikanen.
Om verder te gaan op ons vorig voorbeeld: stel dat een handelaar in speciale juwelen 2 versies heeft van zijn website: een Amerikaanse versie (in dollar) en een Britse versie (in pond), dan moet een Brit op de Britse versie terecht komen, een Amerikaan op de Amerikaanse. Als de hreflang-tag niet of verkeerd is ingesteld, kan het zijn dat de Brit op de Amerikaanse website terecht komt met alle gevolgen van dien. Het spreekt voor zich dat de Britse variant een betere surfervaring biedt aan de Brit dan de Amerikaanse website.
Wanneer moet ik Hreflang implementeren?
Er zijn 3 gevallen waarin u hreflang dient toe te passen. Wanneer u target op:
- verschillende talen in éénzelfde land (vb. België (NL, FR, DE), Zwitserland (FR, DE, IT, RM))
- verschillende landen die verschillen van taal (vb. Frankrijk, Duitsland, Nederland,...)
- verschillende landen met dezelfde taal (vb. de VS, het Verenigd Koninkrijk, Australië,...)
Met andere woorden, als u dezelfde content heeft in verschillende talen, of target op verschillende landen.
Welke domeinnaam-extensie is beter voor uw internationale SEO ?
Het is een vraag die we dikwijls gesteld krijgen. ‘Zal ik met mijn .be-domeinnaam (en tweetalige Nederlands- Franse inhoud) ook gevonden worden in resp. Nederland en Frankrijk ?’
Het eenvoudige antwoord is : NEE.
Met een .be-extensie zegt u immers letterlijk aan Google dat u actief bent in België en dat de aangeboden inhoud bestemd is voor de Belgische markt. Een correcte HReflang zal hier enkel toelaten om de talen goed uit elkaar te houden, maar de uiteindelijke bestemming blijft België en niet de omringende landen waar die taal ook gesproken wordt.
Dat betekent meteen dat uw inhoud wel geïndexeerd zal worden door Google, maar dat de (gelijkaardige) inhoud van de .nl of .fr-websites automatisch voorrang zal krijgen in de Google ranking, wanneer een gebruiker vanuit Nederland of Frankrijk surft.
Een hoge ranking bekomen in Nederland of Frankrijk zal met een .be-website daardoor nagenoeg onmogelijk blijken.
De keuze die zich opdringt, is die tussen de country code top- level domein (ccTLD), zoals .be, .nl, .fr,.. en de generic top-level domain (gTLD), zoals .com, .org, .net, .eu,...
Country code top-level domain (ccTLD)
Een ccTLD is, zoals de naam al aangeeft, een land-specifieke domeinnaam: .be, .nl, .co.uk enzoverder. Google zal steeds specifiek dat land targeten dat in de domeinnaam staat. Bijvoorbeeld: bedrijf.be zal steeds eerst en vooral gebruikers in België targeten. Wilt u Engelstalige gebruikers wereldwijd targeten? Dan kiest u best niet voor een .co.uk domeinnaam, maar wel een generische .com.
Wanneer kiest u dan best wél voor meerdere ccTLD’s? Als u:
-
een fysiek kantoor of winkel heeft in een bepaald land (een eigen, landgebonden domeinnaam kan een hogere autoriteit bereiken dan een generische domeinnaam)
-
een markt wil binnengaan waar Google niet de meest gebruikte zoekmachine is (vb. Rusland (Yandex), Japan (Yahoo), China (Baidu),...)
-
een grote speler bent in een uiterst competitieve sector, zoals Zalando of Amazon.
Voldoet u niet aan een van bovenstaande? Dan kiest u beter voor een generic top-level domain (gTLD).
Generic top-level domains (gTLD)
Een gTLD daarentegen is niet gebonden aan een specifiek land of regio. Een aantal bekende hier zijn .com, .net, .org, .info,... Zo’n domein is ideaal om wereldwijd bepaalde talengroepen te targeten. U kunt bovendien ook een talengroep in een bepaald land targeten, bijvoorbeeld Engels in de VS, en Engels in Australië. Hierbij moet u opletten bij de Hreflang implementatie dat u eerst de taal en dan het land schrijft, dus bijvoorbeeld bedrijf.com/nl-be (Nederlands voor België), bedrijf.com/nl-nl (Nederlands voor Nederland).
Hoe moet ik de hreflang-tag implementeren?
Voor een diepgaande, technische uitleg verwijzen we u graag door naar naar ons artikel Hoe moet ik de hreflang-tag implementeren?